Venäjä on rekisteröinyt maailman ensimmäisen koronarokotteen eläimille Konstantin Savenkovin mukaan. Hän on eläinlääketieteen ja kasvinsuojelun valvontaviraston (Rosselkhoznadzor) päällikkö.
”Carnivak-Cov on ei aktiivinen sorbaattirokote koronavirusta (COVID-19) vastaan lihaa syöville eläimille. Rokotteen on kehittänyt Rosselkhoznadzorin eläinten terveyden keskus, ja Venäjä on rekisteröinyt sen.”
”Kyse on tähän mennessä maailman ensimmäisestä ja ainoasta tuotteesta, joka estää COVID-19-viruksen eläimissä,”
hän sanoi Tass-uutistoimiston mukaan.
Lisäksi he uutisoivat, että maailman ensimmäisen eläinten koronarokotteen massatuotanto aloitetaan jo huhtikuussa maan suurimman eläinlääketieteen tuotantoalustan kautta – liittovaltion eläinten terveyden keskus.
Savenkovin mukaan kliiniset kokeet alkoivat Carnivakissa viime lokakuussa ja niissä rokotetta testattiin koirilla, kissoilla, ketuilla, naaleilla, minkeillä ja muilla eläimillä.
Lisäksi Tass uutisoi Konstantin Savenkon kertoneen heille, että muut maat ovat olleet kiinnostuneita koronaviruksen vastaisesta rokotteesta eläimille, jonka ovat kehittäneet venäläiset tutkija.
![](https://lmr.fi/wp-content/uploads/2021/04/210331-animal-vaccine-mc-9412-1024x683.jpg)
”COVID-19-tapauksia on alettu havaita eläimissä monissa maissa maailmalla. Paikalliset eläinten kasvatuslaitokset ja -yritykset Kreikassa, Puolassa ja Itävallassa suunnittelevat rokotteen ostamista. Yritykset Yhdysvalloista, Kanadassa ja Singaporessa ovat myös osoittaneet kiinnostuksensa Carnivak-Cov-rokotetta kohtaan,”
hän sanoi.
Kansainvälisen eläinten tartuntatautien viraston mukaan tietyt eläimet voivat saada COVID-19-tartunnan. Tartuntatapauksia on rekisteröity useilla eläimillä kaikkialla maailmassa. Joka viikko maat ilmoittavat kansainväliselle eläinten tartuntatautien virastolle heidän alueellaan havaituista koronavirustartunnoista eläimillä. Viime viikolla organisaatio sai tietoonsa kolme tapausta Meksikossa ja yhden Brasiliassa.
Tass uutisoi myös koronaviruksen massiivisesta leviämisestä turkistarhoilla. Marraskuun 4. päivä 2020 Tanskan valtio teki päätöksen lopettaa 17 miljoonaa eläintä turkistarhoilla, koska he pelkäsivät, mutatoidun koronaviruksen tarttuvan eläimistä ihmisiin.
Savenkovin mukaan Venäjällä on ilmoitettu kaksi tapausta kissoista: Moskovassa ja Tyumenissa (länsi-Siperiassa).
”Venäläisten tutkijoiden mukaan rokotteen käyttö estää uusien viruksen mutaatioiden synnyn, mitä tapahtuu usein patogeenien keskisessä vaihdossa. Samaan aikaan olisi otettava huomioon, että tähän mennessä tieteellisiä todisteita ei ole koronaviruksen siirtymisestä eläimistä ihmiseen, kuten World Health Organization on toistuvasti sanonut,”
sanoi venäläinen virkailija.
Hänen mukaansa eläimet voivat kantaa muita koronaviruksia, kuten SARS-CoV-2-virusta, joka aiheuttaa COVID-19-virusta.