Ilmanvaihdon parantaminen on paitsi yksi tehokkaimmista myös yksi kustannustehokkaimmista tavoista lisätä yrityksen tuottavuutta. Hyvin toimiva ilmanvaihto voi auttaa vähentämään työntekijöiden sairastumisia, vähentämään taukojen tarvetta ja parantaa jaksamista. Ongelmat sisäilman kanssa puolestaan aiheuttavat päinvastaisia vaikutuksia ja työntekijöiden tuottavuus vähenee ja sairaspoissaolot lisääntyvät.
Työpaikkojen kannattaakin perehtyä nykyaikaisiin tekniikoihin, jotka mahdollistavat työpaikkojen ilmanvaihdon parantamisen monilla eri keinoilla. Näiden avulla lisätään työviihtyvyyttä ja parannetaan työntekijöiden terveyttä. Mikäli epäilee riittämätöntä ilmanvaihtoa, kannattaakin asiaan perehtyä asiantuntijan kanssa. Tilanteeseen sovellettavilla ratkaisuilla voidaan parantaa työpaikan kannattavuutta pitkällä tähtäimellä.
Ilmanvaihtojärjestelmät ja -kostuttimet voi lisätä työn tuottavuutta
Ilmanvaihtojärjestelmä voi parantaa työympäristön laatua ja lisätä työn tuottavuutta. Ilmanvaihdon avulla voidaan säädellä huoneen lämpötilaa, kosteutta ja ilmanlaatua. Hyvänä esimerkkinä on adiabaattinen jäähdytys, jonka avulla voidaan parantaa työtilan ilmankosteutta ja poistamaan tiloista liikalämpöä. Adiabaattista jäähdytystä voidaan soveltaa eri tyyppisissä ilmankostutusjärjestelmissä, jotka soveltuvat monenlaisiin työtiloihin parantamaan ilmanlaatua.
Tehokkaiden ilmanvaihtojärjestelmien avulla voidaan myös vähentää pölyn ja epäpuhtauksien määrää sekä estää hajuhaittoja. Sekä ilmanvaihtojärjestelmien että ilmankostutinjärjestelmien suunnittelussa kannattaa käyttää ammattilaisia, jotka osaavat arvioida parhaiten kuhunkin työtilaan sopivia ratkaisuja. Yhdessä asiakkaan kanssa etsitään ensin ongelmakohdat, minkä jälkeen tavoitteena on löytää niihin parhaat mahdolliset ratkaisut.
Työpaikan ilmanvaihto vaikuttaa työntekijöiden tuottavuuteen
Työpaikan ilmanvaihdon on yksi suurimmista työtehoon ja työntekijöiden työviihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä. Ilmanvaihtoon liittyy useita eri tekijöitä, joihin sisältyy esimerkiksi työpaikan lämpötila, kosteus ja ilmanlaatu. Näistä lämpötilan tulisi olla mukava ja vakaa, eikä se saa olla liian korkea tai matala. Molemmat aiheuttavat työntekijän kannalta epämukavuutta ja esimerkiksi liian kuumassa työskenteleminen vähentää työntekijän jaksamista.
Kosteuden tulisi pysyä tasaisena ja se tulee suunnitella sopivaksi työtilan ja siellä suoritettavien työtehtävien mukaisesti. Ilmanvaihdon on huolehdittava siitä, että haitalliset aineet poistuvat huoneesta. Tiettyjen kemikaalien ja epäpuhtauksien esiintyminen voi vaikuttaa haitallisesti työntekijöiden terveyteen ja tuottavuuteen. Erityisesti monilla teollisuuden aloilla pöly ja kemikaalit voivat aiheuttaa merkittävää haittaa työntekijöiden kannalta.
Sisäilmaongelmien terveyshaitat
Sisäilmaongelmat voivat aiheuttaa työntekijöille erilaisia terveyshaittoja, kuten päänsärkyä, väsymystä, allergioita ja hengitysvaikeuksia. Liian lämpimässä tai kylmässä työskennellessä tarvitaan enemmän taukoja, mikä vähentää työn parissa vietettyä aikaa päivittäin. Lisäksi sisäilman laatu voi vaikuttaa ihmisen mielialaan ja keskittymiskykyyn. Sisäilmaongelmien terveyshaittojen aiheuttajia ovat muun muassa pölyhiukkaset, bakteerit, kemikaalit ja homeet.
Sisäilmaongelmien torjumiseksi olisikin hyvä tarkastaa työtilat asiantuntijan kanssa. Asiantuntija pystyy löytämään tilojen ongelmakohdat ja tarjoamaan niihin ratkaisuja. Näiden ratkaisujen avulla voidaan tehdä työpaikasta entistä viihtyisämpi paikka työskennellä sekä parantaa työntekijöiden yleistä terveydentilaa sekä työtehoa. Tämä vaikuttaa parhaimmillaan sairauspoissaolojen määrään vähentäen niitä ja lisää työntekijöiden tuottavuutta sekä työtehtävien parissa vietettävää aikaa. Näin kiinnittämällä sisäilmaratkaisuihin huomiota voidaan tehdä koko yrityksen toiminnasta tuottavampaa pitkällä tähtäimellä.