Terveydenhuolto tulee muuttumaan tulevaisuudessa, kun käyttöön otetaan tekoäly sekä robotit. Niiden avulla pystytään tekemään toimenpiteitä, jotka ovat entistäkin tarkempia ja korvaamaan ihmisiä tehtävissä, joissa on inhimillisen erehdyksen vaara.
Miltä terveydenhuolto näyttää tulevaisuudessa?
Tekoäly ja robotit tulevat vaikuttamaan moneen osa-alueeseen terveydenhuollon saralla. Tässä niistä tärkeimmät:
Potilaiden hoitaminen
Lääketieteellisten laitteiden ja terveydenhuollon innovaatiot mahdollistavat laitteiden modulaarisuuden ja mukautuvuuden parantamalla samalla potilaskokemusta. 3D-tulostus ja virtuaaliset simulaatiot luovat uusia mahdollisuuksia parantaa hoidon personointia, laatua ja turvallisuutta sekä potilaskokemuksen optimointia. 3D-tulostus voi myös tarjota nopeampia prototyyppejä ja niiden avulla voidaan tulostaa nopeasti yksilöllisiä proteeseja.
Virtuaalinen terveydenhuolto
Virtuaalinen terveysteknologia, joka tunnetaan myös nimillä virtuaalinen terveydenhuolto tai etälääketiede, antaa potilaille ja lääkäreille mahdollisuuden tavata etäyhteyden kautta videoneuvottelujen tai mobiilisovellusten avulla ilman fyysistä paikkaa, kuten lääkärin vastaanottoa tai sairaalaa. Tätä on myös korona-aikana otettu entistä enemmän käyttöön Suomessakin ja lähes kaikki yksityislääkäriasemat tarjoavat etälääkärin aikoja.
Lääkkeet ja nanolääkeaineet
Innovatiivisten ja taloudellisempien tuotantotapojen tarve kasvaa. Terveydenhuolto on siirtymässä ennalta ehkäisevämpään lääketieteeseen ja tulosperusteiseen taloudelliseen malliin. Nanoteknologiaa tullaan käyttämään myös lääketieteessä ja sitä käytetään tehokkaasti sairauksien diagnosoimisessa, hoidossa ja niiden ennalta ehkäisyssä. Perinteiseen lääketieteeseen verrattuna se on paljon parempi kohdistamaan hoitoa, mutta myös valtava mahdollisuus diagnostiikkalaitteille ja antureille.
Tekoäly antaa tarkkoja diagnooseja
Tekoälyn avulla voidaan tutkia valtavia määriä terveystietoja ja tehdä niistä johtopäätöksiä. Se pystyy skannaamaan tuhansia tapauksia ja etsimään korrelaatioita satojen muuttujien välillä, joista joitain ei ole edes lueteltu nykyisissä lääketieteellisissä töissä.
Tähän mennessä testit ovat osoittaneet, että robottijärjestelmät voivat kilpailla parhaiden lääkäreiden kanssa ja jopa ylittää ne joillakin alueilla. Esimerkiksi Japanista peräisin oleva endoskooppinen järjestelmä havaitsee paksusuolen syövän reaaliajassa ja 86%: n tarkkuudella. Tämä ei kuitenkaan ole yhtä vaikuttava kuin IBM Watson, joka on jo saavuttanut 99 prosentin rajan syövän diagnosoinnissa.
Robottijärjestelmillä ei ole tunteita, eivätkä ne voi väsyä. Siksi robotit ovat suosittuja leikkaussaleissa ja niitä käytetään jo maailman sairaaloissa ympäri maailmaa. Niitä kutsutaan Waldo-kirurgeiksi ja ne voivat ylittää kuilun ihmisten ja koneiden välillä ja suorittaa tehtäviä erinomaisella tarkkuudella, voimalla ja ilman veitsen tärinää.
Niin kauan kuin ohjelmisto on asetettu oikein meneillään olevalle toimenpiteelle, ihmiskirurgi ottaa leikkaussalissa toissijaisen, valvovan roolin.
Erinomainen tarkkuus tulee myös kohdennettujen mikrorobottien muodossa, jotka menevät juuri sinne missä niitä tarvitaan ja käyttävät lääkkeitä paikallisesti tai jopa tekevät mikroleikkauksia, kuten verisuonten tukkeutumista estäviä leikkauksia. Jotkut lääketieteelliset robotit auttavat myös potilaita hoitohenkilökunnan lisäksi. Esimerkiksi eksoskeletonirobotit voivat auttaa halvaantuneita potilaita kävelemään uudelleen ja olemaan riippumattomia hoitajista.
Toinen sovellustapa tekniikan alalla on älykäs proteesi. Näissä bionisissa raajoissa on anturit, jotka tekevät niistä jopa reaktiivisempia ja tarkempia kuin alkuperäiset ruumiinosat. Anturit on mahdollista peittää bionisella iholla ja liittää myöhemmin henkilön lihaksiin. Myös nettipelaaminen on ala, jonka tulevaisuudessa tullaan näkemään paljon teknologian kehitystä. Jos kasinopelit kiinnostavat sinua, lue lisää linkin takaa.
Robotit potilaiden seurana
Palvelurobotit voivat olla potilaiden apuna ja seurana ja saada sairaat tai iäkkäät potilaat tuntemaan itsensä vähemmän yksinäisiksi. Keskustelu- ja kumppanirobotit voivat auttaa näitä potilaita pysymään positiivisina, muistuttamaan heitä ottamaan lääkkeensä ja suorittamaan yksinkertaisia rutiinitarkastuksia, kuten lämpötilan, verenpaineen ja sokeriarvojen mittausta.
Nämä ovat melkein kuin henkilökohtaisia avustajia, ja niillä on jopa sisäänrakennetut persoonallisuuden ja tunteiden analysointimahdollisuudet, jotka ovat erityisen hyödyllisiä masentuneiden potilaiden hoidossa.